Zimowe cięcia w sadzie: co musisz wiedzieć?

Końcówka zimy to doskonały czas na wykonanie cięć drzew owocowych. Takie zabiegi wpływają korzystnie na regularność owocowania. Dzięki nim owoce są dorodne oraz wyróżniają się świetną jakością. Dowiedz się, które drzewa warto przycinać zimą oraz w jaki sposób to robić, aby osiągnąć optymalne efekty.

Które gatunki drzew owocowych warto przycinać zimą?

Koniec zimy to idealny moment na przycinanie drzew owocowych, takich jak grusze czy jabłonie. O tej porze roku są one mniej podatne na utratę wody, gdyż ich soki krążą zdecydowanie wolniej. Dzięki temu miejsce po cięciu szybciej się zasklepia, a rośliny nie tracą cennych składników odżywczych.

Taki zabieg można również przeprowadzić na niektórych krzewach, które dobrze radzą sobie z mrozem, czyli na:

  • agreście,

  • malinie,

  • jagodzie kamczackiej,

  • porzeczce.

Należy pamiętać, że zimą nie powinno się przycinać wrażliwych gatunków roślin, takich jak:

  • brzoskwinie,

  • czereśnie,

  • wiśnie,

  • nektaryny.

W ich przypadku takie zabiegi pielęgnacyjne mogłyby je poważnie uszkodzić, co wpłynęłoby na pogorszenie jakości zbiorów.

Kiedy wykonać zimowe cięcie w sadzie?

Wybór terminu zimowego cięcia drzew i krzewów zależy przede wszystkim od warunków atmosferycznych. Jeśli nie ma dużych mrozów i intensywnych opadów, takie prace można rozpocząć nawet w połowie stycznia. Warto wybrać suchy i słoneczny dzień z dodatnią temperaturą. Jeśli jednak istnieje ryzyko wystąpienia przymrozków, najlepiej odłożyć zabiegi na luty lub marzec.

Dowiedz się więcej, czytaj: Cięcie sadu: który sekator sprawdzi się najlepiej?

Jak wykonywać zimowe cięcie roślin?

Zanim przystąpisz do pracy, musisz zaopatrzyć się w niezbędny sprzęt. Do przycinania krzewów oraz niewielkich drzewek owocowych doskonale sprawdzi się akumulatorowy sekator elektryczny Speedy. Jest poręczny oraz zapewnia precyzyjne cięcie. Zda egzamin w szkółkach ogrodniczych oraz w sadach. Z grubymi gałęziami drzew owocowych najlepiej upora się natomiast piła łańcuchowa T-Rex. Dzięki jej małym rozmiarom praca w sadzie będzie efektywna oraz lekka. Z kolei do wysokich gałęzi, do których trudno dotrzeć, wybierz sekator Easy 150 z przedłużką o długości 150 cm.

Wyróżnia się kilka technik, które można zastosować do zimowego cięcia drzew i krzewów w sadzie:

  • cięcie formujące – sprawdzi się przede wszystkim w przypadku młodych drzewek owocowych, ma nadać ich koronie odpowiedni kształt;

  • cięcie prześwietlające – polega na usunięciu chorych, słabych, suchych oraz krzyżujących się gałęzi oraz tych, które nadmiernie zagęszczają koronę;

  • cięcie odmładzające (odnawiające) – jest to wycinanie najstarszych i zdrewniałych pędów krzewów owocowych, co pozwala zrobić miejsce na nowe.

Tego rodzaju zabiegi sprawiają, że rośliny są dobrze przygotowane do wiosny. Usunięcie uszkodzonych gałęzi zmniejsza ryzyko rozwoju poważnych chorób. Zapewnia także lepszy dostęp promieni słonecznych, które są niezbędne do rozwoju owoców.

O czym należy pamiętać podczas zimowego przycinania drzew i krzewów?

W trakcie wykonywanie cięcia prześwietlającego należy przede wszystkim usunąć gałęzie wewnętrzne, które są zbyt gęste. Najlepiej pozostawić 4-6 głównych konarów, co pozwoli uzyskać luźniejszą koronę. Dzięki temu wszystkie części drzewa będą miały lepszy dostęp do światła.

Grube konary trzeba wycinać w odległości kilkunastu centymetrów od pnia, aby nie uszkodzić jego kory. Najlepiej rozpoczynać cięcie od dołu poprzez wycięcie małego klina, a następnie kontynuować je od góry. Przed rozpoczęciem pracy należy przygotować wszystkie narzędzia, aby były one odpowiednio ostre. Wykonując cięcie odmładzające krzewów, warto przyciąć wszystkie pędy na wysokości około 15 cm nad ziemią. Pozwoli to na ich wzmocnienie, aby jesienią uformowały gęstą koronę.

Zimowe przycinanie drzew i krzewów owocowych powinno wpisać się na stałe w kalendarz prac w sadzie. W ten sposób nadasz roślinom odpowiedni kształt oraz usuniesz uszkodzone i chore gałęzie. Wpłyniesz także na poprawę jakości i wielkości owoców, a tym samym na zwiększenie zbiorów.